ПАМ’ЯТКА: ОБЕРЕЖНО, ГРИБИ!
Перш, ніж вживати гриби, — подумайте чи варто ризикувати своїм життям та здоров'ям.
— збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;
— відмовтесь від збирання та вживання пластинчатих грибів (смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчаті гриби - печериці, сироїжки, шампіньйони);
— не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, в міських парках (гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини);
— не купуйте дикорослих грибів на ринках (невідомо де і коли вони були зібрані);
— не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш вразливий до грибної отрути);
— не куштуйте сирих грибів;
— не збирайте старих, перестиглих, червивих грибів;
— перед приготуванням гриби необхідно протягом 10-15 хв. проварити в підсоленій воді (відвар необхідно вилити);
— у разі появи симптомів отруєння грибами (біль в животі, блювання головний біль , пронос) необхідно негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.
До надання медичної допомоги потрібно декілька разів промити шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцівки;
— у разі отруєння ні в якому випадку не вживати алкоголь (він лише посилює дію грибної отрути).
ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я І НАВІТЬ ЖИТТЯ!