A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Спадкування в умовах воєнного стану

Дата: 17.01.2023 08:20
Кількість переглядів: 70

   Актуальним питанням, в умовах воєнного стану, постало оформлення спадкових прав, дотримання строків та умови подачі заяв про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, видачі свідоцтва про право на спадщину. З цього приводу постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28 лютого 2022 року №164, наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11березня 2022 № 1118/5, були внесені зміни в Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

   Даними нормами визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Тобто, за загальним правилом, до введення воєнного стану, строк прийняття спадщини становив шість місяців з дня відкриття спадщини, тобто з дня смерті, але зміни, що почали діяти з 06 березня 2022 року, додали до цього строку ще чотири місяці, що в сумі  становить десять місяців. Варто наголосити, що під час дії воєнного стану свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом після закінчення строку для прийняття спадщини, тому з урахуванням змін свідоцтво видається спадкоємцям не через шість місяців з дня смерті спадкодавця, а через десять місяців з моменту його смерті або оголошення особи померлою.

   В час, коли велика кількість громадяни є переміщеними особами, а деякі території України перебувають під окупацією, Уряд спростив процедуру спадкування. В умовах воєнного або надзвичайного стану, заведення спадкової справи здійснюється будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини, тобто якщо спадкоємець у зв'язку з активними бойовими діями не має змоги прибути чи направити заяву за місцем останнього проживання спадкодавця, він може звернутися до будь-якого нотаріуса в регіоні, де він тимчасово перебуває або вимушено переселився. У подальшому така справа має бути передана нотаріусу за місцем відкриття спадщини для видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вказана норма Закону України «Про нотаріат», станом на теперішній час, змін не зазнала.

   Важливо дотримуватись строку для прийняття спадщини, який встановлений у шість місяців, протягом яких спадкоємець, який бажає прийняти спадщину/відмовитись від спадщини, має подати нотаріусу відповідну заяву.

   Принагідно слід зазначити, що у випадку коли місцем відкриття спадщини є населений пункт на відносно безпечній території України, не варто заводити спадкову справу нехтуючи місцем відкриття спадщини. Користуватися такою можливістю слід у крайньому разі, коли дійсно неможливо звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини з об’єктивних причин.

   Подання заяви про прийняття спадщини, не дивлячись на продовження строків для прийняття спадщини, особливо якщо знаходитесь на більш безпечній території України або за кордоном до закінчення десяти місяців з дня відкриття спадщини убезпечить спадкоємця від пропуску цього строку та звернення до суду з позовом про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. До суду необхідно подати підтвердження причин пропуску строку. Суди оцінюють поважність причин пропуску строку, серед яких: тривала хвороба спадкоємця, перебування на військовій строковій службі у складі ЗСУ, а також чи перешкоджали такі обставини зверненню до нотаріуса. Необізнаність про смерть спадкодавця або перебування за кордоном не відносяться до поважних причин пропуску строку.

   Тому аби у майбутньому уникнути проблем з прийняттям спадщини рекомендую громадянам не зволікати та звертатись до нотаріуса вчасно.

Завідувач Бобринецькою державною нотаріальною

 конторою Кіровоградської області                                                                                    Олена ДРОЗДОВА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь