Яку загрозу несе домашня консервація.
Взимку, коли ми зазвичай починаємо вживати заготовлену у літньо-осінній період консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, грибні, м’ясні, рибні, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних правил, і стає причиною захворювання.
Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби в Україні вже з початку 2023 року отримано інформацію про реєстрацію 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 постраждалими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення. Внаслідок вживання м’ясних консервів захворіло – 5 осіб, консервованих грибів – 1 особа, річкової копченої риби (щукі) – 1 особа.
По Кіровоградській області зареєстровано 1 випадок з двома потерпілими. 7 січня до медичного закладу зі скаргами на порушення шлунково-кишкового тракту звернулася 33-річна жителька с. Піщаний Брід Новоукраїнського району зі своїм сином (1 рік 8 місяців). Лабораторне дослідження біоматеріалу матері та дитини підтвердило підозру щодо захворювання на ботулізм (Clostridium botulinum). У зв’язку з погіршенням стану потерпілі були доставлені до КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради, де їм обом ввели протиботулінічну сироватку. Ймовірною причиною виникнення захворювання стала м’ясна тушонка домашнього приготування, яку матір споживала сама та нагодувала дитину (зі слів жінки). Вже за декілька днів проявилися симптоми ботулізму.