Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

З нагоди Дня партизанської слави у громаді вшановано подвиг партизанів і підпільників

Дата: 22.09.2021 17:48
Кількість переглядів: 363

Фото без опису22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави.

На території України діяла величезна партизанська армія — 55 з'єднань, майже 2 тис.загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів.

В історію нашої громади вписали свої імена і навічно залишаться в людській пам'яті члени підпільно-диверсійної групи "Чотири + П'ять = Один". Така назва пішла від двох підпільних груп, в одній з них було 4 учасника, в іншій - 5, що злилися в одну групу.

Керівником групи був Репешко Василь Опанасович. З ним були: Колісник Кирило Павлович, Роздольский Степан Георгійович, Ярошенко Тимофій Васильович, Леніна Топор та Галина ІванівнаТарнавська.

Цією групою за короткий час знищено 15 фашистів, 5 автомобілів, звільненоз концтаборів 67 військовополонених. Підпільнагрупа перед самим визволенням була заарештована і 12 лютого 1944 року розстріляна.

Вдячні потомки встановили пам'ятники героям в селах Новоолександрівка і Василівка.

У селі Бобринка діяла молодіжна підпільна група Сергія Рибака.Членами цієї групи були: Василь Мисевра, Олексій Пічкур, Олександр Чича,  Дмитро Рипаленко, Микола Гайдамака, Єфросинія Драченко.

Група попереджала молодь про німецькі облави і тому, не одну людину з цього села не забрали до Німеччини, писали листівки, прокламації, а також знищили портрет Гітлера 20 квітня 1942 року в день його народження. Після зради запроданця група була заарештована і Сергія Рибака повішано.

Підпільно-диверсійна група "Південь" вела свою діяльність в селі Благодатне. Керівник групи - Чухнов Михайло Григорович, на зв'язку в якого знаходилось7 підпільників.

Характерними діями цієї групи були: доставка продуктів, пального та зброї партизанам Чорного лісу, розповсюдження  листівок, знищення техніки ворога.

На території бувшого Витязівського району діяла група підпільників на чолі з Шевченком Лаврентієм Павловичем (жителем с. Витязівка)18 чоловік не шкодували свого здоров'я та життя в боротьбі з окупантами. Група звільняла військовополонених, переховувала молодь від вивезення до Німеччини, виводила з ладу ворожу техніку, знищували окупантів.

Майже всі члени  групи були заарештовані та фізично знищені в кінці 1943 року. У селі Витязівка стоїть пам'ятний знак і стелла з прізвищами патріотів-земляків.

З серпня 1941 року в Кетрисанівці діяла підпільна група з 37 чоловік, яку очолювали Колісник К.П. і Тернавський А.П. Патріоти мали радіоприймач і ротатор, розповсюджували листівки серед жителів навколишніх сіл, доставляли в Чорний ліс продукти партизанам.

12 лютого 1944 року 34 члени групи були розстріляні фашистами. На місці їх страти споруджено обеліск Слави.

Пам'ять про Другу світову війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче – своє життя. Героїчні подвиги українських партизанів у пам’яті народу Кетрисанівщини житимуть вічно.

З нагоди Дня партизанської слави та з метою вшанування подвигу партизанів і підпільників у роки Другої світової війни, на території Кетрисанівської громади відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків за участю представників сільської ради, учнів та жителів громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь