Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

З нагоди Дня партизанської слави у громаді вшановано подвиг партизанів і підпільників

Дата: 22.09.2021 17:48
Кількість переглядів: 357

Фото без опису22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави.

На території України діяла величезна партизанська армія — 55 з'єднань, майже 2 тис.загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів.

В історію нашої громади вписали свої імена і навічно залишаться в людській пам'яті члени підпільно-диверсійної групи "Чотири + П'ять = Один". Така назва пішла від двох підпільних груп, в одній з них було 4 учасника, в іншій - 5, що злилися в одну групу.

Керівником групи був Репешко Василь Опанасович. З ним були: Колісник Кирило Павлович, Роздольский Степан Георгійович, Ярошенко Тимофій Васильович, Леніна Топор та Галина ІванівнаТарнавська.

Цією групою за короткий час знищено 15 фашистів, 5 автомобілів, звільненоз концтаборів 67 військовополонених. Підпільнагрупа перед самим визволенням була заарештована і 12 лютого 1944 року розстріляна.

Вдячні потомки встановили пам'ятники героям в селах Новоолександрівка і Василівка.

У селі Бобринка діяла молодіжна підпільна група Сергія Рибака.Членами цієї групи були: Василь Мисевра, Олексій Пічкур, Олександр Чича,  Дмитро Рипаленко, Микола Гайдамака, Єфросинія Драченко.

Група попереджала молодь про німецькі облави і тому, не одну людину з цього села не забрали до Німеччини, писали листівки, прокламації, а також знищили портрет Гітлера 20 квітня 1942 року в день його народження. Після зради запроданця група була заарештована і Сергія Рибака повішано.

Підпільно-диверсійна група "Південь" вела свою діяльність в селі Благодатне. Керівник групи - Чухнов Михайло Григорович, на зв'язку в якого знаходилось7 підпільників.

Характерними діями цієї групи були: доставка продуктів, пального та зброї партизанам Чорного лісу, розповсюдження  листівок, знищення техніки ворога.

На території бувшого Витязівського району діяла група підпільників на чолі з Шевченком Лаврентієм Павловичем (жителем с. Витязівка)18 чоловік не шкодували свого здоров'я та життя в боротьбі з окупантами. Група звільняла військовополонених, переховувала молодь від вивезення до Німеччини, виводила з ладу ворожу техніку, знищували окупантів.

Майже всі члени  групи були заарештовані та фізично знищені в кінці 1943 року. У селі Витязівка стоїть пам'ятний знак і стелла з прізвищами патріотів-земляків.

З серпня 1941 року в Кетрисанівці діяла підпільна група з 37 чоловік, яку очолювали Колісник К.П. і Тернавський А.П. Патріоти мали радіоприймач і ротатор, розповсюджували листівки серед жителів навколишніх сіл, доставляли в Чорний ліс продукти партизанам.

12 лютого 1944 року 34 члени групи були розстріляні фашистами. На місці їх страти споруджено обеліск Слави.

Пам'ять про Другу світову війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче – своє життя. Героїчні подвиги українських партизанів у пам’яті народу Кетрисанівщини житимуть вічно.

З нагоди Дня партизанської слави та з метою вшанування подвигу партизанів і підпільників у роки Другої світової війни, на території Кетрисанівської громади відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків за участю представників сільської ради, учнів та жителів громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь