Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

У селі Павлогірківка відбулися збори громадян

Дата: 28.10.2021 15:08
Кількість переглядів: 1399

Фото без опису

Нещодавно до редакції газети «Честь хлібороба» надійшов анонімний лист від жителів села Павлогірківка щодо незадовільної роботи старости сіл Павлогірківка, Бредихіне, Поляна  Марини Комісарової.

Незважаючи на те, що лист анонімний, сільський голова Віктор Поліщук відреагував  на нього і 27 жовтня о 14.00 год. у селі Павлогірківка відбулися збори його жителів. Окрім сільського голови, поспілкуватися з людьми приїхали його перший заступник Дмитро Гурдиш, начальник відділу освіти Олексій Різун, журналісти газети «Честь хлібороба».

Віктор Поліщук  зазначив, що такі збори у селах дають можливість краще зрозуміти чим живе та чи інша громада, які питання вирішуються, а які потребують додаткових зусиль.  

На початку він довів до відому громадян, що незабаром на всіх територіях Кетрисанівської громади будуть створені старостинські округи. Старости цих округів будуть призначені сесією сільської ради після відповідних громадських обговорень. Серед повноважень старост – вчинення нотаріальних дій: видача свідоцтв про народження, одруження, смерть, посвідчення заповітів (крім секретних), засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них, засвідчення справжності підпису на документах тощо.

Людей хвилювали питання автобусного сполучення з містом Бобринець, встановлення пандусу у сільському магазині, порушення правил благоустрою односільчанами, діяльність пошти, замулення криниці, безперебійне водопостачання у селі, ремонт даху на водонапірній башті.

Віктор Васильович окреслив, що серед досягнень громади – капітальний ремонт доріг загального користування місцевого значення, а саме напрямки:

Яблучко-Степанівка-Сугокліївка, Бобринець-Олексіївка-Верхньоінгульське, Бобринець-Витязівка-Федіївка, Мар’янівка-(Бобринець-Витязівка).

На сьогодні завершено виконання робіт на автомобільний дорозі Бобринець-Витязівка-Федіївка та продовжуються роботи на автомобільній дорозі Мар’янівка-(Бобринець-Витязівка). Від так званої «поворотки» до села Павлогірківка зроблено ямковий ремонт.

На фінансування зазначених робіт витрачено понад 6 млн. грн., половина з них – кошти сільської ради.

Також, на території громади більше 300 км. доріг місцевого значення та дуже велика протяжність комунальних доріг у населених пунктах, які треба грейдерувати. Кетрисанівською сільською радою проводиться тендер на закупівлю грейдера, але процедура ця довготривала. На жаль, законодавство забороняє сільській раді оплатити роботу грейдеру службі місцевих автодоріг. Віктор Васильович запевнив, що після придбання грейдеру для КП «Кетрисанівське», всі дороги громади, які потребують грейдерування поетапно будуть зроблені.

Щодо автобусного сполучення з м.Бобринець: наразі в обласній адміністрації оголошено конкурс на відповідний маршрут.  На жаль, перевізника, який би подав документи на участь у конкурсі, не знайшли. Тому комунальним підприємством «Кетрисанівське» сільської ради нещодавно отримано ліцензію на перевезення. Після оформлення всіх документів з облдержадміністрацією маршрут Павлогірківка-Бобринець буде діяти.

Сільський голова розповів про роботу, яку було проведено КП «Кетрисанівське» на території сіл Павлогірківка, Бредихіне, Поляна.

З основного:

придбання та заміна водопровідної труби протяжністю 60 м.,

заміна кабелю – 25м.,

заміна електролічильника на водокачці (загальна сума складає 4150,0 грн.),

заміна автоматів, фотоелемента, магнітного пускача, датчика сутінків, лампочок вуличного освітлення,

придбання бензокосарки, супутніх матеріалів до неї,

розрівнювання доріг, розчищення греблі тощо.

Діяльність поштових відділень на селі  - тема актуальна та болюча. В усіх селах України з чисельністю менше 2000 осіб ТОВ «Укрпошта» запроваджено роботу пересувних поштових відділень. Як не прикро, але цей процес є безповоротним.  Для того, щоб люди якісно отримували поштові послуги, Кетрисанівською сільською радою вирішується питання створення кімнат, де буде змога перечекати негоду, холод і спеку.

Про роботу сільської школи доповів начальник відділу освіти Олексій Різун. Він зазначив, що саме школа є фактором, який стримує відтік людей з села. Цим переймаються і керівництво громади, і депутатський корпус сільської ради. На сьогодні у школі навчається 27 дітей, на діяльність закладу з початку року витрачено понад 1 240,0 тис.грн., зокрема 306,0 тис.грн. – це кошти сільської ради, спрямовані на утримання школи. Є  й проблеми. Наприклад, сільською радою придбано вугілля, яке вже тиждень лежить біля школи і немає охочих його занести до складського приміщення.

Сільський голова підняв тему декларування власних доходів одноосібниками, які мають земельні ділянки. У селах Павлогірківка, Бредихіне, Поляна таких декларацій подано лише 60% населення, сплачено  - 48%. Це прикро – люди хочуть покращень на своїх територіях, а податки не сплачують.

Із залу лунали питання про відмови у затвердженні проектів землеустрою.  Відповідь сільського голови була однозначною. Збереження пасовищ на території громади – є пріоритетом сільської ради. Особливо гостро у цьому році постало питання розораних  толок, після злив, коли воду несло у двори, замулювало водойми, сільські колодязі. В багатьох випадках земля роздана попередниками навіть не жителям громади, а чужим людям з інших областей. Недопустимим є те, що проекти землеустрою ще не затверджені, а толоки вже розорані, є навіть негласно продані. Інспектором держконтролю з використання та охорони земель проведено відповідну роботу на території громади щодо самовільного захоплення «розорення» земельних ділянок. На сьогодні, за результатами його роботи до сільської ради надійшло 282051 грн. сплачених штрафів.

Віктор Васильович відзначив, що в планах сільської ради – продовжувати роботи з ремонту сільських доріг та благоустрою сільських територій, сприяти нормальному життєзабезпеченню населених пунктів громади. Він побажав усім присутнім бути згуртованими, ініціативними і разом видозмінювати рідне село.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь