Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Якщо не вистачає стажу…

Дата: 20.05.2022 11:25
Кількість переглядів: 86

Страховий стаж – це важлива складова майбутньої пенсії. Відповідно до Закону України №1058 – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тільки за таких умов місяць роботи буде зарахований до страхового стажу як повний. Тобто, якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою за мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

У такій ситуації здійснити доплату до мінімального страхового внеску з 1 січня 2004 року можуть будь-які особи, які колись підлягали пенсійному страхуванню, але мають неповний страховий стаж (працювали неповний робочий день, були прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо).

 

Відповідно до Закону України від 15.02.2022 № 2040-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення Пенсійного законодавства” починаючи з 30.04.2022 при здійсненні доплати до мінімального страхового внеску за попередні роки, доплата буде розрахована виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. Зокрема, мінімальний страховий внесок на сьогодні складає 1 430 грн (мінімальна заробітна плата 6 500 грн х 22 %).

 

Розберемо ситуацію на прикладі:

Особі потрібно доплатити за січень 2010 року. Мінімальна заробітна плата у січні 2010 року складала 869 грн, особі було нараховано заробітну плату 700 грн, з неї за діючою ставкою страхового внеску на той час було сплачено 246,4 грн (700х 33,2 % + 700х 2 % = 246,4 грн). З метою зарахування січня 2010 року до страхового стажу як повного, враховуючи, що мінімальний страховий внесок на момент сплати (травень 2022 року) складає 1 430 грн, тож доплатити за цей період потрібно буде 1 183,6 грн (1 430 грн-246,4 грн = 1 183,6 грн).

ВАЖЛИВО: особа, яка здійснила доплату, формує і подає до органів Пенсійного фонду відомості про суми доплат сама за себе. В них зазначаються місяць та рік, за який проведено нарахування, суму, з якої сплачено внесок та суму доплати.

 

Довідково: щоб з’ясувати чи є у вас неповні місяці стажу, за які можна здійснити доплату, замовте довідку ОК-5 в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду Україниhttps://portal.pfu.gov.ua/або зверніться до найближчогосервісного центру Пенсійного фонду України, маючи при собі паспорт та РНОКПП (ідентифікаційний код). У разі виявлення у своїй трудовій діяльності такіх “прогалин” усервісному центріможна подати відповідну заяву.

 

 

Сніжана СОЛОВЕЙ, начальник фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь