Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Вшановано пам'ять Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка

Дата: 20.02.2023 14:51
Кількість переглядів: 408

Фото без опису20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Це свято відбувається, на жаль, в умовах війни…

Але першим переможним боєм цієї війни була Революція Гідності. Не має українця, який би не пам’ятав ті криваві події, які проходили у 2013-2014 роках. Для нас вони стали справжнім зламом у свідомості, адже  саме цей народний протест мав криваву розв’язку. 18-20 лютого 2014-го року близько сотні мітингувальників загинули, віддавши своє життя за споконвічне бажання нації – жити у розвиненій, вільній, європейській країні. Загиблих назвали «Небесною сотнею», серед них був наш земляк Віктор Чміленко.
Віктор Іванович Чміленко народився 4 лютого 1961 року у місті Бобринець. Проживав у селі Борисівка Бобринецького району Кіровоградської області (нині Кетрисанівська громада), працював фермером. Він був людиною з активною життєвою позицією: відстоював справедливість, приймав участь у різних мирних акціях проти порушення прав і свобод людей. 
У грудні 2013 року приїхав на Майдан Незалежності у Києві, де став активним учасником Революції гідності. Власною машиною блокував виїзд солдатів Внутрішніх Військ у Василькові. Брав участь у поїздці Автомайдану до резиденції "Межигір'я". У січні 2014 року був жорстоко побитий "тітушками", але від госпіталізації відмовився і повернувся на барикади. 20 лютого 2014 року загинув від двох вогнепальних поранень, перша куля снайпера потрапила у ліве плече, друга розірвала шийну артерію. Похований у селі Борисівка Кетрисанівської сільської територіальної громади. Пам'ять про Віктора Чміленка було вшановано Кетрисанівським сільським головою Віктором Поліщуком покладанням квітів до могили Героя.
Указом Президента України від 21 листопада 2014 року № 890/2014 за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Віктору Івановичу Чміленку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".
2015 року посмертно нагороджений медалю Української православної церкви Київського патріархату «За жертовність і любов до України».
Наш борг перед Героями «Небесної Сотні» – шанувати пам’ять про них, пишатися їх подвигом.
Герої не вмирають!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь