Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Деякі роз'яснення щодо земельних питань

Дата: 12.05.2023 14:31
Кількість переглядів: 602

Територія Кетрисанівської сільської ради складає 130,202 тис. га, з них 105,214 тис. га ріллі. Одним з основних джерел наповнення бюджету сільської ради є плата за землю, яка складається з орендної плати за використання земель комунальної власності та сплати земельного податку за земельні ділянки приватної власності.

На даний час, на умовах оренди землекористувачами використовуються 175 земельних ділянок комунальної власності, тобто Кетрисанівської сільської ради, на загальну площу 6,319 тис. га ріллі, з них розмір орендної плати складає:

  • 117 договорів оренди мають 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, в тому числі на 70 договорів оренди укладено додаткові угоди Кетрисанівською сільською радою;
  • 11 договорів оренди землі сформовані в результаті розпаювання земель, які перебували у постійному користуванні для ведення фермерського господарства та мають 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
  • 47 договорів оренди землі використовуються з орендною платою 3 – 7 % від нормативної грошової оцінки і потребують укладання додаткових угод по збільшенню розміру орендної плати на рівні 12 %. Наголошуємо, що при продовженні терміну дії договорів оренди, сільською радою буде братися до уваги співпраця між землекористувачем та громадою щодо укладання додаткових угод на 12%.

Слід зазначити, що при укладанні договорів оренди землі між деякими орендарями з Бобринецькою районною державною адміністрацією в особі голови Рожкована С.М. із незрозумілих причин у договорі було викладено один із пунктів як заборону успадкування права оренди в разі смерті фізичної особи-орендаря. Кетрисанівська сільська рада пропонує орендарям при укладанні додаткових угод по збільшенню розміру орендної плати продовжити термін дії договору оренди на 7 років та внести зміни до пункту договору щодо надання можливості успадкування права оренди спадкоємцями в разі смерті фізичної особи – орендаря.

Додатково наголошуємо, що пунктом 288.1 ст. 288 Податкового кодексу України визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є Договір оренди такої земельної ділянки, тому при нарахуванні орендної плати слід користуватися нормативною грошовою оцінкою, зазначеною в договорі оренди землі або додаткової угоди до даного договору оренди з урахуванням щорічних коефіцієнтів індексації.

Сільська рада звертає увагу на необхідність приведення у відповідність використання земель під господарськими будівлями і дворами, шляхом укладання договорів оренди землі.

Повідомляємо, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2021 року № 572 «Про затвердження Типового договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом», затверджено Типовий договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом, тому виникає необхідність привести договори оренди земель водного фонду у відповідність до затвердженого Типового договору.

Сільська рада доводить до відома, що користувачам земельних ділянок (паїв), які на даний час не успадковані, необхідно переглянути договори оренди даних земельних ділянок та звернутись до сільської ради з метою їх приведення у відповідність до діючого законодавства України.

Незважаючи на складний час, більшість землекористувачів громади справно сплачують податки, за що сільська рада їм вдячна. Але на жаль є й такі користувачі землі, як СФГ Габорця В.А., ДП ДГ «Червоний землероб», ФГ «Фортуна-Плюс», ФОП Колупаєв О.Г. , які не сплачують податки взагалі або сплачують їх невчасно та не в повному обсязі, а також порушують права власників земельних ділянок (паїв) щодо отримання орендної плати за належні їм земельні ділянки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь