A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Ти як?: відновлюємо свій психофізичний стан через техніку «4 стихії»

Дата: 20.09.2023 10:14
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

«Знаєте, як в літаку діють при надзвичайних подіях? Кисневу маску одягають спочатку на себе, а потім – на того, хто поруч. Так само має бути і при надзвичайних стресових подіях поза літаком. Щоб опанувати ситуацію, потрібно в першу чергу попіклуватися про себе. Інакше професійної допомоги потребуватимуть уже двоє людей…» – саме так розпочала профконсультаційний груповий захід Вікторія Фалєєва, фахівчиня Олександрійської філії обласного центру зайнятості.

Насамперед фахівчиня нагадала, що наразі у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» фахівці державної служби зайнятості проводять тренінги під назвою «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях». У програмі таких тренінгів – низка вправ та інструментів, що допоможуть полегшити тривогу та інші інтенсивні емоції, отримані у стресових ситуаціях.

Тож запропонувала виконати вправу «4 стихії». Їх мета – опанування  групи технік, спрямованих на керування певними процесами в людини, аби поліпшити самопочуття; відновлення контролю за власним тілом, зниження впливу стресової події та, як наслідок, відновлення здатності активно діяти й приймати рішення.

Вона повідомила, що ця вправа підходить як для дітей і дорослих, які знаходяться у кризовій ситуації, так і для зняття тривоги.

Присутні ознайомилися з усіма кроками цієї вправи. Фахівчиня наголосила, що дуже важливо дотримуватися правильної послідовності: повітря, вода, земля, вогонь.

Крок 1. Стихія «Повітря». Завдання: нормалізувати дихання.

Крок 2. Стихія «Вода». Завдання: знизити рівень тривоги.

Крок 3. Стихія «Земля». Завдання: «заземлитися», відчути своє тіло.

Крок 4. Стихія «Вогонь». Завдання: вийти в усвідомленість, «увімкнути» голову, активізувати кору головного мозку.

Оскільки захід проводився у режимі онлайн, усі його учасники мали змогу пройти всі стихії та переконатися в їх дієвості. 

Зворотний зв’язок щодо проведеного заняття – це обов’язковий сегмент тренінгу. Зі слів учасників заходу, найбільше їм сподобалась практична вправа, що проводилася у форматі стихії «Земля», – «Обійми метелика». Це видозмінений варіант обіймів, що допомагає відновити внутрішній спокій. Людині потрібні обійми, щоб вона відчувала себе щасливою, а отже і здоровою. Вправа відволікає та дозволяє сконцентруватися на її виконанні.

На звершення тренінгу кожен учасник склав власну «Валізу в дорогу» та отримав домашнє завдання – застосовувати отримані техніки на релаксацію, з якими ознайомилися на тренінгу, а також у період пошуку роботи знайти заняття, яке б відвертало від негативних емоцій. Після виконання таких вправ учасники заходів зможуть краще управляти  рівнем стресу, підтримувати свій фізичний та психічний добробут.  

Є бажання опанувати нові Soft Skills та напрацювати нові підходи та формати управління своїм психоемоційним станом? Завітайте на профконсультаційні групові заходи – тренінги під назвою «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях»?

Графіки заходів будуть розміщені  тут.

Є інші питання сфери зайнятості? Телефонуйте, контакти тут. Або пишіть нам у Телеграм-канал Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград 

Все про кампанію за посиланням http://howareu.com.       

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь