Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Спільно подолали надзвичайну ситуацію у Кетрисанівській громаді

Дата: 25.01.2024 11:21
Кількість переглядів: 204

Цього року зима  нагадала, що вона може бути люта морозами та сильним вітром, вередлива сніговими заметами та підступна обледенінням всього і вся. Саме ці явища на початку січня спричинили чималі  негаразди та турботи для жителів Кетрисанівської громади, господарників та підприємств.

Через значне обледеніння гілок дерев, їх обламування та  провисання  над лініями проходження електромереж   було викликано цілий ряд серйозних пошкоджень електричних дротів, повалено електричні опори, що спричинило серйозні перебої  в подачі електромережі  до споживачів, а подекуди  і повної відсутності електрики. Деякі мешканці Кетрисанівської громади декілька діб були без світла, опалення та водопостачання.

На ліквідацію  стихії та відновлення інфраструктури  було затрачено чимало енергії, коштів та зусиль.

05 січня Кетрисанівською сільською радою було отримано штормове попередження від ДСНС та з метою моніторингу стану проїзду транспорту на автошляхах громади, впливу погодних умов на стале функціонування систем життєзабезпечення, складено графік чергування працівників Кетрисанівської сільської ради.

Вже з вечора 07 січня вся громада  потерпала від негоди. Усе навкруги замерзло: торкаючись будь-якої поверхні, дощ з мокрим снігом миттєво замерзав і перетворювався на товстий шар криги. Льодом були вкриті дерева, лінії електромереж, інтернету, телефонного зв’язку, повністю заледеніли дороги. Дощ з мокрим снігом не припинявся, мороз не спадав тижнями. А дерева та лінії електропередач обростали все більшим шаром криги. Подекуди крижаний покрив сягав від 5 до 10 см. Врешті, це призвело до руйнування та падіння контактних мереж, не витримували дерева, які валилися на дороги, біля будинків.

Першими про негоду почали повідомляти старости та фахівці в старостинських округах:

Чарівненський старостинський округ – немає світла, води, проїзду, інтернету;

Бобринка – все село без світла та інтернету, багато обірваних дротів;

Новоградівський старостинський округ – відсутнє світло та зв'язок з 18.00 год. 07 січня, на дорозі ожеледиця, значне провисання електродротів, повалені електроопори;

Костомарівський старостинський округ – немає світла, мобільний зв'язок нестабільний, сильна ожеледиця;

Буховецьке та Рощахівка – відсутнє світло, інтернет, вода, обірвані електродроти, на дорогах ожеледиця;

Витязівський, Федіївський, Миколо-Бабанський, Веселівський, Павлогірківський старостинські округи – без світла, зв’язку, обірвані дроти;

Солонцюватка без світла із 07 січня, обірвані дроти у Завадівці та Трудолюбівці. У зв’язку з поваленням обледенілих гілок та дерев немає проїзду на Бобринець та по вулицях Василівського старостинського округу, відсутній інтернет, зв'язок нестабільний, ситуація критична.

Загалом всі старости по територіях тримали ситуацію з негодою під контролем та щодня  в оперативному режимі надавали інформацію керівництву громади. Так, було зареєстровано 207 повалених опор електромереж, 26 високовольтних ліній пошкоджено, понад 60 кілометрів доріг було заблоковано поваленими деревами та обледенілим гіллям. Зі світлом у деяких селах не стало опалення і навіть водопостачання. Без електроживлення залишилося 50 населених пунктів сільської ради. Подібного на території громади давно не бачили, тому на ліквідацію стихійного лиха були направлені всі сили. У зв’язку з цим у терміновому режимі почала працювати комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичай них ситуацій Кетрисанівської сільської ради, яка визнала ситуацію природного характеру місцевого рівня надзвичайною, відповідно до коду класифікацій 20334 НС, пов’язаною з сильною ожеледдю. У зв’язку з цим було направлено запити:

до Головного управління ДСНС України в Кіровоградській області щодо виділення 15 (п’ятнадцяти) генераторів потужністю 20 кВт і більше;

провайдерам мобільного зв’язку щодо встановлення резервних генераторів на вежах мобільного зв’язку.

Невідкладно було розгорнуто  цілодобову роботу Пунктів незламності в населених пунктах Кетрисанівської сільської ради, а саме: с.Благодатне, с.Буховецьке, с.Витязівка, с.Новоградівка, с.Олексіївка, с.Златопілля, с.Тарасівка. В інших населених пунктах, де є адмінприміщення (в тому числі школи, ФАПи) було встановлено генератори, а там де таких приміщень немає, генератори встановили в оселях жителів.

 Лише злагодженими діями ДСНС, енергетиків, зв’язківців, служби утримання та експлуатації автомобільних доріг, комунальників та сільгоспвиробників вдалось подолати наслідки негоди.

Енергетики чотирнадцять діб поспіль безперервно ремонтували пошкоджені лінії електропередач та встановлювали електроопори. Ремонтні роботи проводили 12 бригад (53 працівника), з них 5 бригад – Бобринецький РЕМ, 7 бригад енергетиків із Кіровоградської області, яким сільська рада надавала ліжка для розміщення вночі.

Зв’язківці відновлювали мережу інтернет, мобільного та домашнього зв’язку. За місцем виконання робіт, сільською радою їм було надано житло.

Аварійні бригади працювали в надзвичайно складних умовах морозу до -15 градусів та обледеніння, що значно ускладнювало оперативність ремонтів. Люди не припиняли працювати і на вихідних.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації також долучились Бобринецька філія Служби автомобільних доріг Кіровоградської ДЕД, яка виконувала роботи із посипання доріг протиожеледним матеріалом, розчищення доріг від снігу та проводила розчистку доріг від повалених дерев.

Рятувальники 24 ДПРЧ 1 ДПРЗ здійснювали буксирування техніки, надавали необхідну допомогу населенню та ліквідовували повалені дерева.

У відновленні руху на автошляхах громади була задіяна також техніка КП «Кетрисанівське»:

екскаватор-навантажувач JCB 4 CX, яким було здійснено чистку порослі від льодового покриття, що спричинило неможливість проїзду від траси Н-14 через с.Новоградівку до с.Апрелівське довжиною  24 км;

автомобіль ГАЗЕЛЬ, що здійснював підвіз питної води населенню.

Також було створено три мобільні бригади у складі працівників комунального підприємства. Дані бригади виїжджали по селах Кетрисанівської громади: Кетрисанівка, Апрелівське, Новоградівка, Тарасівка, Василівка, Чарівне для генерації свердловин та подачі води населенню. Ці бригади працювали до повного відновлення електроенергії.

Активну участь у ліквідації наслідків негоди приймали сільгоспвиробники громади, які власними силами розчищали дороги.

Протягом двох тижнів спільно проводилися роботи з розчищення важкодоступних ділянок у окремих селах, аби до населених пунктів  Бобринецьке райспоживтовариство могло завезти свіжий хліб та продукти харчування в магазини, а також жителі могли дістатись до закладів охорони здоров’я, учні - до навчальних закладів.

Під час негоди фельдшери та медичні працівники КНП «Кетрисанівський центр первинної медико-санітарної допомоги» працювали у штатному режимі та надавали населенню медичні послуги.

Через обрив ліній без електропостачання залишилися шкільні котельні. Всі вони були оперативно переведені на роботу від дизель-генераторних установок. Деякі з них працювали на генераторах до п’ятниці 19 січня, допоки енергетики відновлювали подачу електроенергії від мереж. Також генератори працювали і в семи облаштованих Пунктах незламності, де люди мали можливість зігрітися, зарядити телефони, ліхтарики, випити гарячого чаю та отримати ліки першої необхідності.

Всього на об’єктах інфраструктури сіл – це котельні, соціальні об’єкти, насосні станції, Пункти незламності – встановлено 46 генераторів різної потужності.

З метою забезпечення населення питною водою на свердловинах працювали:

два генератори потужністю 13,5 кВт, надані департаментом соціального захисту населення Кіровоградської обласної військової адміністрації,

один генератор потужністю 22 кВт, наданий Благодійним фондом “Безпечне майбутнє,

три генератори потужністю до 30 кВт при аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення ГУ ДСНС України в Кіровоградській області,

один генератор 9 кВт, придбаний за рахунок коштів сільського бюджету.

Чотири генератори, надані Державним підприємством Медичні закупівлі України, та три генератори сільської ради працювали на Пунктах незламності.

Генератор, який був наданий Благодійним фондом “Безпечне майбутнє забезпечував роботу насосних станцій з метою водопостачання у селах Новоградівка та Апрелівка, депутат сільської ради Віктор Іванов надав трактор для оперативного переміщення генератору.

Роботу із забезпечення шкільних котелень  генераторними установками Кетрисанівською сільською радою було  розпочато ще восени 2023 року. Зокрема, за кошти сільського бюджету закуплено та встановлено 35 генераторів потужністю від 3,5 до 5,5 кВт. Це дозволило зберегти систему теплопостачання закладів освіти у селах громади під час негоди, хоч і придбавалися генератори у зв’язку з можливим ризиком блекаутів, внаслідок ворожих ракетних атак.

Для обслуговування генераторів та комунальної техніки, які працювали під час негоди, з матеріального резерву сільської ради було витрачено 1170 літрів запасу паливно-мастильних матеріалів.

На території громади діє 29 свердловин та шахтних колодязів, з яких здійснюється централізоване водопостачання населення. На жаль сільська рада не встигла придбати генератори для всіх насосних станцій водопостачання, і у  зв’язку з перебоями електроенергії 4 глибинних  електронасоси у свердловинах вийшли з ладу, що згодом ліквідовувалось шляхом заміни їх на нові працівниками комунального підприємства «Кетрисанівське». Наше завдання – забезпечити постійну готовність роботи котелень та інших критично важливих об’єктів від резервних джерел живлення, а також підтримувати необхідний запас паливно-мастильних матеріалів. Ця негода показала наші слабкі місця.

У цьому році  ми переживаємо нові виклики. Випробування через негоду у громаді стало вкрай серйозним, але сільська рада, спільно з комунальними службами, енергетиками, зв’язківцями, шляховиками та рятувальниками подолала його.

Керівництво Кетрисанівської сільської ради висловлює щиру подяку керівникам і працівникам Бобринецького РЕМ, енергетикам з області, пожежно-рятувальній частині ДСНС м.Бобринець, філії Бобринецький райавтодор, АТ «Укртелеком», Бобринецького райспоживтовариства, КП «Кетрисанівське» за сумлінну і важку працю. Спрацювали добре. Ваші дії були професійними. Ви ризикували, аби врятувати людей та забезпечити їх життєдіяльність, проявляючи при тому мужність і сміливість.

Дякуємо за взаєморозуміння і підтримку сільгоспвиробникам, які розчищали  дороги власною технікою, надавали генератори.

Вдячні усім причетним, хто допомагав у подоланні наслідків негоди, за увагу і людяність, що в скрутний для нас час ви були і є поруч і допомагаєте нам подолати ті труднощі, які випали на нашу долю у зв’язку з війною і негодою!

Жителям Кетрисанівської громади подяка за терпіння та розуміння.

Шановна громадо! Цінуйте працю служби ДСНС, енергетиків, зв’язківців, комунальних установ, будьте вдячними сільгоспвиробникам. І просимо вас, дослухайтеся до повідомлень синоптиків і влади. Бережіть себе і своїх рідних. Життя кожного з вас є безцінним.

Зима ще триває. Тільки разом ми здолаємо і випробування погодою, і ворога на фронті. Гуртуймося, підтримуймо один одного, разом - ми сила.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь