A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

У селі Борисівка вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка

Дата: 20.02.2024 14:08
Кількість переглядів: 172

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні.  Це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

Сьогодні в Україні триває війна… Але першим переможним боєм цієї війни була Революція Гідності. Не має українця, який би не пам’ятав ті криваві події, які проходили у 2013-2014 роках. Для нас вони стали справжнім зламом у свідомості, адже  саме цей народний протест мав криваву розв’язку. 18-20 лютого 2014-го року близько сотні мітингувальників загинули, віддавши своє життя за споконвічне бажання нації – жити у розвиненій, вільній, європейській країні. Загиблих назвали «Небесною сотнею», серед них був наш земляк Віктор Чміленко.

Віктор Іванович Чміленко народився 4 лютого 1961 року у місті Бобринець. Проживав у селі Борисівка Бобринецького району Кіровоградської області (нині Кетрисанівська громада), працював фермером. Він був людиною з активною життєвою позицією: відстоював справедливість, приймав участь у різних мирних акціях проти порушення прав і свобод людей.

У грудні 2013 року приїхав на Майдан Незалежності у Києві, де став активним учасником Революції гідності. Власною машиною блокував виїзд солдатів Внутрішніх Військ у Василькові. Брав участь у поїздці Автомайдану до резиденції "Межигір'я". У січні 2014 року був жорстоко побитий "тітушками", але від госпіталізації відмовився і повернувся на барикади. 20 лютого 2014 року загинув від двох вогнепальних поранень, перша куля снайпера потрапила у ліве плече, друга розірвала шийну артерію. Похований у селі Борисівка Кетрисанівської сільської територіальної громади. Пам'ять про Віктора Чміленка було вшановано Кетрисанівським сільським головою Віктором Поліщуком  та секретарем сільської ради Людмилою Олексієнко покладанням квітів до могили Героя та хвилиною мовчання.

Указом Президента України від 21 листопада 2014 року №890/2014 за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Віктору Івановичу Чміленку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

2015 року посмертно нагороджений медаллю Української православної церкви Київського патріархату «За жертовність і любов до України».

Наш борг перед Героями Небесної Сотні – шанувати пам’ять про них, пишатися їх подвигом.

Герої не вмирають!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь