Здорове, корисне та безпечне харчування для кожного!
Глютен — це слово ви точно чули. Його активно обговорюють, іноді зовсім без потреби виключають із раціону, а продукти з позначкою «без глютену» — справжній тренд у магазинах. Але чи справді він небезпечний? Що це таке? І чи потрібно його уникати? Розбираймося разом.
🔍Глютен — це поєднання двох білків, які містяться у злакових культурах — пшениці, житі, ячмені, вівсі та всіх продуктах, виготовлених із них. Глютен сприяє тому, що хліб пористий і пухкий.
🚫 Кому справді варто його уникати?
❌Людям із целіакією — це аутоімунне захворювання, коли організм не переносить глютен (лише 1 % людей на планеті має цю хворобу)
❌Тим, у кого є алергія на пшеницю.
❌При непереносимості глютену, яка викликає дискомфорт після його вживання.
⚠️Якщо впізнаєте наступні симптоми в себе чи своєї дитини — обов’язково зверніться до лікаря за консультацією:
🔸здуття живота, метеоризм
🔹діарея або закреп
🔸біль у животі, спазми
🔹нудота, блювання
У випадку, якщо у вас немає протипоказань до вживання глютену — не варто обмежувати злакові продукти. Адже вони багаті на клітковину, містять вітаміни, залізо, магній, цинк, а також це чудове джерело енергії.
У рамках реформи ми дбаємо про те, щоб їжа в школі була комфортною для всіх. Експерти вже працюють над чіткими рекомендаціями для організації опцій в меню без глютену — для дітей із целіакією або непереносимістю глютену.
✅ Здорове, корисне та безпечне харчування для кожного!